Autobanden

Autobanden

40.jpg

Autobanden

Bandenschade en klapbanden zijn natuurlijk vervelend en kunnen in de meeste gevallen voorkomen worden. Mits de band in goede staat is. Want op goed onderhouden autobanden rijdt u veilig en comfortabel duizenden kilometers door. 

Per seizoen verschillen de weersomstandigheden op de weg, daarom is het dus verstandig uw banden hierop aan te passen en tijdig te wisselen.

Zomerbanden
Bij warmer weer (>7 graden Celsius) rijd je het veiligst op zomerbanden. Zomerbanden hebben namelijk minder groeven (lamellen) in het profiel, waardoor de band harder blijft. Dit zorgt bij warmer weer voor een kortere remweg.

Winterbanden
Bij koudere temperaturen (<7 graden Celsius), wanneer de wegen gladder zijn, hebben winterbanden juist meer grip op de weg. Winterbanden hebben meer groeven, die werken als een soort ‘grijpers’ op het wegdek waardoor je extra grip hebt bij het accelereren en remmen. 

All Season banden (vier seizoenen banden)
Als u niet zoveel rijdt en niet op wintersport gaat met de auto dan bieden all season banden een uitkomst. All season banden zijn qua profiel en rubber zo samengesteld dat ze zich aanpassen aan de temperatuur en omstandigheden van het wegoppervlak. Bij extreme weersomstandigheden (zowel zomers als winters) zijn deze banden echter niet optimaal en is het aan te raden om voor zomer- of winterbanden te kiezen. 

Camper en caravan banden
Campers en caravans zijn over het algemeen vrij zwaar waardoor de banden veel te voorduren krijgen. Lange reizen, koude ondergrond of juist extreem heet asfalt zijn allemaal oorzaken waaronder een caravan en camperband veel te lijden heeft. Daarom is het belangrijk dat uw camper en caravan banden heeft met een hoger draagvermogen. Een caravan en camper staat vaak lang stil en dit veroorzaakt slijtage en een afname van de bandenspanning. Daarom is het belangrijk dat u voordat u een lange trip gaat maken een caravan en camper banden check laat doen. 

Banden reparatie of banden wissel?
Zijn uw banden versleten of niet meer te repareren? Dan kunt u bij ons terecht voor een nieuwe (of gebruikte) bandenset. Bel of mail ons en we helpen u graag verder.
Wilt u uw banden wisselen? Plan dan nu een afspraak via onze online afspraken planner.

Zelf controleren?
Controleren op bandenschade behoort tot onze standaard werkzaamheden op het moment dat uw auto hier in onderhoud is. Heeft u vragen of bent u onzeker over uw banden? Kom dan gerust langs en dan helpen we u direct. Zelf kunt u ook al een aantal acties doen om de conditie van uw banden te controleren:

  • Zichtbare scheuren en sneden
  • Zichtbare bobbels
  • Zichtbare inkervingen
  • Bandenspanning
  • Profieldiepte (wettelijke profieldiepte minimaal 1,6mm. Ons advies: 3mm voor zomerbanden en 4 mm voor winterbanden).Veel banden hebben een slijtageindicator (TWI), maar indien u dat niet heeft kunt u bijvoorbeeld een 1 euro muntstuk gebruiken.  Plaats dit muntstuk in de groeven van jouw band. Als het gouden randje zichtbaar is, is de profieldiepte onvoldoende.