Airco beurt en reiniging

De airco in uw auto is zowel in de zomer als in de winter onmisbaar. In de zomer of winter verkoeld of verwarmt hij de auto en tijdens een flinke regenbui zorgt een goede airco ervoor dat de ramen niet continu beslaan. Hierdoor rijd u niet alleen comfortabeler maar ook veiliger. Een goed gereinigde airco zorgt er bovendien voor een frisse auto, zonder nare geurtjes en bacteriën in de luchtkanalen.

Waarom heeft een airco onderhoud nodig?

Voorkom nare geurtjes en een kapotte compressor

 

Een airco verliest per jaar zo’n 10% koudemiddel. Dit is het gas dat de airco gebruikt om de auto te koelen of verwarmen. Als het koudemiddel te laat wordt bijgevuld kan de compressor kapot gaan. De kosten van een compressor kunnen aardig oplopen. Het is zonde om een dure reparatie te laten uitvoeren voor iets dat voorkomen had kunnen worden door het regelmatig bijvullen van het airco-gas.

airco

Doe de airco test

Een airco check is geen onderdeel van een standaard APK of onderhoudsbeurt. Dus het is dus belangrijk om dit elk jaar laat te laten controleren. Voordat u hiervoor een afspraak maakt kunt u zelf eenvoudig controleren of de airco onderhoud nodig heeft.

 • Koelt de airco minder goed?
 • Duurt het langer voordat de ramen condensvrij zijn?
 • Is het langer dan een jaar geleden dat u de airco hebt laten controleren?
 • Ruikt u een muffe geur als u de airco aanzet?
 • Krijgt u last van verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen of tranende ogen in de auto?
 • Rijd u vaak korte afstanden?
 • Staat de airco bijna altijd aan?
 • Heeft u het gevoel dat de auto meer brandstof verbruikt als de airco aan staat?

Heeft u 2 of meer vragen met ja beantwoord? Maak dan een afspraak om de airco te laten controleren

“Alles prima ben al eerder met 1 andere auto hier geweest superprijs en service voor airco onderhoud” -Peter, Gulpen

Airco beurt & reiniging

Bij de airco controle wordt het airco systeem gecontroleerd. Het systeem wordt leeggezogen, gevacumeerd en opnieuw afgevuld met olie en koudemiddel. Tevens wordt de druk in het systeem gecontroleerd om te zien of het systeem naar behoren functioneert.

Bij de airco reiniging wordt de airco aan de binnenzijde van de auto gereinigd, dit ter voorkoming of verwijdering van bacteriën en schimmels waardoor er een onaangename en ongezonde geur vanuit het aircosysteem ontstaat.

Hoe komt u erachter welk type gas de airco nodig heeft?

Het meest gangbare airco gas dat wordt gebruikt is R134a. Welk gas uw auto nodig heeft staat in het onderhoudsboekje of op de sticker onder de motorkap.

Tips voor een goede conditie van de airco

 • Parkeer de auto zomers bij voorkeur in de schaduw.
 • Is de auto erg warm, zet dan voor vertrek eerst de deuren open, of rijd even kort met de ramen open. Dat voert de meeste warmte snel uit de auto af en wordt de airco niet onnodig zwaar belast.
 • Zet de airco minimaal eens per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en zorgt ervoor dat uw airco optimaal blijft werken.
 • Stel de temperatuur maximaal zo’n 5 graden onder de buitentemperatuur in, het temperatuurverschil tussen binnen en buiten wordt anders te groot.
 • Schakel de airco 5 minuten voor aankomst uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en dus onaangename geuren.
 • Laat uw airco 1 keer per jaar controleren door Cortenraad Auto’s. 

“Airco onderhoud beurt; Prima en vriendelijke service. Punctuele planning. Vakkundig. Gedegen vak garage.” -L. Maas, Maastricht

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over airco's?
Neem contact met ons op. We helpen u graag!

Daniel
Team bosch car service

Uw auto is bij Bosch Car Service in goede handen