Automaatbak spoelen

Automaat spoelen – ook wel ‘automaat flushen’ genoemd is het onderhoud aan een automatische versnellingsbak. Elke automaatbak is gevuld met longlife ATF olie. Maar door het gebruik raakt deze ATF olie vervuild en verouderd waardoor de automaat niet meer zo soepel werkt. Slecht schakelen, bonken, slippen of schommelen van het toerental zijn problemen die regelmatig terugkomen. Dit is te verhelpen door de automaat te spoelen.

✔ Full service beurt voor automaatbak

✔ De juiste (en beste) olie per merk

✔ Uw auto rijdt weer als nieuw

Wanneer een automaat spoelen?

Dat hangt af van het aantal gereden kilometers en de intensiteit waarmee een auto belast wordt. Rijd u veel in bergachtige gebieden of met een aanhanger dan wordt de versnellingsbak zwaarder belast, waardoor deze sneller slijt. Er komen dan microdeeltjes terecht in de ATF olie (automatic transmission fluid) die daardoor vervuild raakt. 

automaat

Hoe herken ik oude olie?

Is de ATF olie zwart? En heeft die een sterk verbrande geur? Kom dan langs om de versnellingsbak te laten spoelen en de olie te laten verversen. Nieuwe ATF olie is namelijk helderrood van kleur en heeft een kenmerkende eigen geur.

Veelvoorkomende problemen

Wanneer uw auto niet meer lekker schakelt is het tijd voor onderhoud. Een automaat hoort moeiteloos over te schakelen in de juiste versnelling bij het juiste toerental. Bij elke verandering in snelheid en hellingshoek (berg omhoog of omlaag) glijdt de auto soepel en probleemloos over het asfalt. Maar dit is niet altijd het geval: 4 problemen waaraan u kunt herkennen dat de automaat geflushed moet worden:

  1. Vreemd geluid (bijvoorbeeld ‘tikken’ of ‘bonken’)
  2. Hoog brandstofgebruik en incorrect toerental
  3. Kickdown weigert of geeft andere problemen
  4. Zwaar schakelen 
automaat

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over het onderhoud aan een automaakbak?
Neem contact met ons op. We helpen u graag!

Daniel
Team bosch car service

Uw auto is bij Bosch Car Service in goede handen