Winterbanden

Winterbanden

34.jpg

Winterbanden

In de winter is het kouder, natter en gladder op de weg. Met winterbanden heeft u meer grip op de weg  tijdens deze winterse omstandigheden. Bovendien zijn winterbanden in een aantal Europese landen verplicht. Zeker als u op wintersport gaat dan adviseren we om te wisselen van zomer- naar winterbanden. 

Wanneer winterbanden?
Gouden regel van winterbanden: als de temperatuur onder de 7°C daalt, is het tijd om te veranderen naar winterbanden. Onder de zeven graden presteren winterbanden altijd beter dan de zomerbanden. 
Het overgrote deel van de automobilisten wisselt in oktober naar winterbanden en in maart weer terug. 

De voordelen van winterbanden: 

  • Een kortere remweg
  • Betere grip
  • Meer rijcomfort, minder geluid
  • Flexibelere banden dankzij een innovatief rubbermengsel
  • Sparen van zomerbanden in de winterperiode, zo gaan ze langer mee

 

Zijn winterbanden verplicht?
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar raden wij u wel aan om in de wintermaanden te rijden op de winterband. Indien u op vakantie gaat, is het verstandig om te controleren wat de regels omtrent winterbanden zijn. Zo zijn in Duitsland, Oostenrijk, Estland, Finland en Zweden winterbanden tijdens winterse omstandigheden verplicht.  

Wat is er anders aan winterbanden?
In de winter door blijven rijden is geen goed idee. Bij lagere temperaturen wordt het rubber van een autoband harder. De samenstelling van het rubber van een winterband is hier specifiek op afgestemd waardoor deze vergeleken met een zomerband, bij een lage temperatuur (<7°C), veel flexibeler is. Daarnaast heeft een winterband een ander profiel. Het profiel van een winterband bestaat uit meer dwars en zigzag geplaatste groeven (lamellen) die zorgen voor een kortere remweg bij koud en nat weer. 
Waar aan herkent u een winterband? Naast dat het profiel van een winterband vrij herkenbaar is kunt u een winterband herkennen aan de M en een S in combinatie met een sneeuwvlokje. 

Tip: Pomp uw winterbanden 0,2 bar hoger op dan uw zomerbanden om uw banden tegen de kou te beschermen. 

Profieldiepte en bandenspanning 
Volgens de wet moet een band minimaal een profieldiepte van 1,6 mm hebben. Echter, voor maximale grip bij winterse omstandigheden hanteren we een advies profieldiepte van minimaal 4 mm. Wij controleren standaard op de profieldiepte en bandenspanning zodra u langskomt voor een onderhoudsbeurt, APK, reparatie of andere controle. 

Winterbanden reparatie of winterbandenwissel? 
Zijn uw winterbanden versleten of niet meer te repareren? Dan kunt u bij ons terecht voor een nieuwe (of gebruikte) winterbanden set. Wij hebben meerdere soorten en maten op voorraad, zowel nieuwe als gebruikte sets. Bel of mail ons en bestel direct een nieuwe winterbanden set. Wilt u uw banden wisselen? Plan dan nu een afspraak via onze online afspraken planner.

Opslaan van winterbanden
In ons bandenhotel worden uw zomer- en winterbanden goed en veilig opgeslagen totdat het weer tijd is om deze onder uw auto te monteren.